LIF's VD Johan Färnstrand besökte Viatris
Gemensamma utmaningar och möjligheter stod på agendan när Johan Färnstrand, VD LIF, besökte Viatris kontor i Solna under fredagen.
Hur tillgång till viktiga basläkemedel kan säkras i en värld av komplexa leveranskedjor, ökad global efterfrågan och stigande produktionskostnader var ett av ämnena som diskuterades med stort engagemang.
Vi på Viatris ser fram emot ett fortsatt samarbete med Johan, som tillträdde som ny VD på LIF under våren.
Bildtext: Per Lindblom, Andreas Rejnus, Johan Färnstrand och Elisabet Olander
Världen, Sverige och Viatris uppmärksammar World Antimicrobial Awareneness Week
Den 18-24 november är det World Antimicrobial Awareneness Week, en global antibiotikavecka med syfte att uppmärksamma det växande problemet med antimikrobiell resistens (AMR) som hotar vår hälsa och våra möjligheter till bra sjukvård. AMR beskrivs ibland som en ”creeping crisis”, en kris som smyger sig på oss och som därför inte får tillräcklig bred och snabb uppmärksamhet i alla läger. Redan nu drabbas världen hårt; 1.3 millioner dödsfall var 2019 direkt orsakade av antibiotikaresistens, i samma nivå som tuberkulos och dubbelt så många som HIV/Aids respektive malaria. Förändringar och förbättringar behöver ske i alla sektorer, inte bara sjukvård, utan även inom jordbruk, miljö och allmänt i samhället.
Vad gör Sverige?
Sverige är ett föregångsland i kampen mot antibiotikaresistens och har en historik av metodiskt arbete vilket gör att vi ännu har ett förhållandevis gynnsamt resistensläge där smalspektrumantibiotika fortfarande är effektivt. Därmed inte sagt att läget är lugnt, utan vi behöver på bred front fortsätta kampen mot antibiotikaresistens. Pipeline för att få in nya verksamma antibiotika är inte stor, så det är av yttersta vikt att vi värnar om de äldre antibiotika vi har på marknaden nu. Därför är det glädjande att den regeringsrapport hur man stärka tillgången till äldre antibiotika som LV, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket presenterade i veckan innehöll många positiva förslag om prissättning och säkerhetslager. Sveriges regering har en AMR-ambassadör, Malin Grape, vilket är unikt i världen. Hon och flera andra viktiga aktörer talade på Antibiotikaforum i veckan. Det är den ”Nationella Samverkansfunktionen”, en brett samarbete som leds av Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket med totalt 26 myndigheter och organisationer, som för tionde året i rad anordnar detta möte. Det tvärsektoriella arbete som denna samverkansgrupp driver är unikt i världen och ger stor uppmärksamhet internationellt.
Vad gör Viatris Sverige?
Viatris Sverige har en bred antibiotikaportfölj med smalspektrumantibiotika i olika styrkor och formuleringar som vi värnar om och vill fortsätta utveckla.
PLATINEA - PLATtform för INnovation av Existerande Antibiotika”, ett samarbete mellan representanter från akademi, myndigheter, sjukvård och läkemedelsindustri initierades 2016. Sedan starten har samarbetsplattformen vuxit och etablerats och är nu en given samtalspartner i antibiotika frågor. I det aktuella regeringsuppdraget om äldre antibiotika har PLATINEAs förslag om åtgärder för att ha kvar äldre antibiotika på marknaden tagits med. PLATINEA finanseras av Vinnova för flera år framåt, i september 2021 beviljades PLATINEA 40 miljoner kronor, vilket gör att arbetet i flera olika arbetspaket kan forsätta med bra fokus. Flera individer från Viatris Sverige är starkt engagerade i arbetsgrupperna, det är mycket givande att ha detta samarbete med olika aktörer.
Ett nytt initiativ är ”Svensk Industriallians mot AMR”, ett samarbete mellan olika branschorganisationer inom Life Science. Den medicinska chefen på Viatris Sverige representerar FGL (Föreningen för Generiska läkemedel och Biosimilarer), andra medlemmar är LIF, SwedenBio, SwedishMedtech och SwedishLabtech. Industrialliansen presenterade sig och hade en monter under Antibiotikaforum där vi framförde vårt samarbete med ett brett anslag i kampen mot antibiotikaresistens, allt från prevention, diagniostik, behandling till uppföljning. Inom kort kommer vi ha ett dialogmöte med Socialdepartementet. Vi och många med oss vill att AMR ska ha en framträdande plats under Sveriges ordförandeskap i EUs ministerråd nästa år.
Läs mer här:
Höjda priser ska öka till-gången till äldre antibiotika - LäkemedelsVärlden (lakemedelsvarlden.se)
Nationell samverkansfunktion — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Viatris Sverige leder kampen mot antimikrobiell resistens
År 2050 förutspås antimikrobiell resistens (AMR) orsaka fler dödsfall än cancer. I Sverige ingår Viatris i ledningsgruppen för PLATINEA, en unik samarbetsplattform för myndigheter, akademin, hälso- och sjukvården och läkemedelsindustrin. PLATINEA har fått finansiering med 4 miljoner euro och arbetar för att effektivisera användningen av antibiotika, säkra tillgängligheten och öka medvetenheten om optimal antibiotikaanvändning. Ett viktigt fokus är också att öka värdet av befintliga antibiotika och sprida kunskap om doseringsregimer – och Viatris är en viktig aktör i det här arbetet för att minska risken för antimikrobiell resistens.
Unikt samarbete mot AMR
PLATINEA grundades 2016. Målet var att bekämpa antimikrobiell resistens och bevara och öka värdet av befintliga antibiotika. Det har funnits, och finns fortfarande, många initiativ för att bekämpa AMR. Det som är unikt med PLATINEA är att läkemedelsindustrin deltar i samarbetet tillsammans med akademi, myndigheter och sjukvård, totalt ca 20 partners. Inom Viatris leds det här arbetet av den medicinska chefen Anne Bergman, som är vår representant i styrgruppen för PLATINEA. Det innebär att Anne aktivt samarbetar med viktiga opinionsbildare inom infektionsmedicin (läkare), ansvariga aktörer för antibiotikafrågor (hälsovårdsmyndigheter) och viktiga forskare (universitet). Och arbetet är minst sagt brådskande.
Nytt bidrag möjliggör utökning av PLATINEA
I september 2021 beviljades PLATINEA ett bidrag om 4 miljoner euro från Vinnova. Tack vare denna finansiering kan PLATINEA utökas med avancerade ekonomiska simuleringar och hälsoekonomiska analyser för att beräkna kostnaderna för antibiotikabrist. Det här ökar värdet av projektet. Att minska risken för antibiotikabrist kan vara mycket kostsamt, och därför är det viktigt att öka kunskapen om vilka kostnader som bristsituationer kan föra med sig. Dessutom kommer forskning att utföras inom PLATINEA om hur artificiell intelligens kan bidra till analyser av patientdata och identifiering av patienter som löper högre risk att infekteras av resistenta bakterier.